Op deze donderdag 21 Feb 2019 20h00-22h00 is er een voorlichtingsavond in het Dorpshuis met als thema:

 veilig bankieren, financiën en belastingen.

Vorig jaar hebben we met een vergelijkbaar onderwerp ook een voorlichtingsavond gehouden maar dan voor 60+-ers. De reacties vroegen om een herhaling maar nu ook voor mensen die in een andere leeftijdsfase zitten.

Agenda:

1. - Veilig bankieren / Internetten

Door Jaap van de Linde. Docent bij CompuAct Opleidingen Den Bosch.

3/4 van alle Nederlanders had vorig jaar te maken met Internet criminaliteit (met name phishing)

Een aantal zaken waar je op zou moeten letten.
Voor alle duidelijkheid: Er wordt deze avond géén cursus internetbankieren gegeven. Bij voldoende behoefte kunnen we daar wel iets aan doen. stuur een bericht

Achtergrond materiaal

2. - Aangifte Inkomstenbelasting 2018

Over iets minder dan twee weken kan je de aangifte inkomstenbelasting over 2018 weer invullen (in de periode 1 maart 2019 - 1 mei 2019). Krijg je geld terug of moet je juist bijbetalen? Zijn er aftrekposten waar je gebruik van kan maken? Hypotheek lasten, Zorgkosten, Studiekosten of Giften

Kun je de aangifte zelf doen of heb je liever hulp daarbij ?

Voor AOW gerechtigden met een eenvoudige aangifte en een verzamelinkomen van max  € 35.000 voor een alleenstaande en max € 50.000 voor een echtpaar organiseert de ouderenbond ondersteuning. (De kosten bedragen max € 12.)

Achtergrond materiaal

Belangrijkste_wijzigingen_belastingen_2018

3. - Gemeentelijke voorzieningen

Mensen / Gezinnen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor gemeentelijke voorzieningen zoals :

Achtergrond materiaal

4. - Schuldenproblematiek

Ca 1 op de 6 huishoudens heeft te maken met schulden.

Problematische schulden ontstaan vooral door een plotselinge terugval van het inkomen of persoonlijke of gezinsproblemen, zoals verslavingen of gezondheidsproblemen.

Uit de praktijk blijkt dat betrokkenen pas na 2 – 3 jaar hulp in roepen. De schulden kunnen dan al opgelopen zijn tot wel € 40.000.

Het is belangrijk dat mensen met problematische schulden zo vroeg mogelijk hulp inroepen. Herken de signalen in Uw omgeving en probeer het bespreekbaar te maken.

De hulp kan bestaan uit een schuldregeling en/ of budgetbeheer. Schuldregeling is gericht op het oplossen van alle schulden. Bij budgetbeheer is het doel om een financiële situatie stabiel te krijgen.

Achtergrond materiaal

  • Eindhoven: Voor hulp ga naar WIJeindhoven. Zie wijeindhoven.nl of bezoek hun inloopspreekuur elke maandag ochtend in het Dorpshuis Acht, Lekstraat 4 Eindhoven.
  • Hoe werkt schuldhulpverlening van de gemeente?
  • Heeft U voldoende achter de hand

    Zie De Buffer berekenaar van het NIBUD

    180331 EHBS folder